Betaald ouderschapsverlof. Wat betekent dit voor werknemers?

Vragen en antwoorden

Ouderschapsverlof, deels betaald, wat betekent dit voor werknemers?

Werknemers hebben recht op 9 weken gedeeltelijk betaling van het ouderschapsverlof dat wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Voor het overige is ouderschapsverlof in beginsel onbetaald verlof; de werkgever hoeft de werknemer alleen loon te betalen over de uren die hij nog wel werkt.

Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Het UWV vergoedt 70% van het dagloon van de medewerker, en maximaal 70% van het maximumdagloon.

Hoe wordt het betaald ouderschapsverlof aangevraagd?

De werknemer moet eerst bij de werkgever aangeven, dat hij betaald ouderschapsverlof wil opnemen. De werkgever kan de uitkering aanvragen voor de werknemer. De aanvraag kan alleen voor hele werkweken worden gedaan. De uitkering kan bij UWV worden aangevraagd nadat de werknemer minstens één week van het betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen.

Wie moet de aanvraag voor betaald ouderschapsverlof doen bij UWV?

De werkgever moet de aanvraag voor het betaald ouderschapsverlof doen bij het UWV.

LET OP!

Doordat een werknemer met ouderschapsverlof minder verdient, kan het recht op kinderopvang-, zorg- en huurtoeslag wijzigen!

 

Meer vragen over jouw situatie?

Bel dan met onze HR professionals. Bel 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00, € 0,90 per minuut)