Calamiteitenverlof
Als werknemer kun je bij dringende privéproblemen een beroep doen op calamiteitenverlof of ander kortdurend verlof. Afhankelijk van de situatie kan het verlof een paar uur tot een paar dagen duren. De werkgever mag dit calamiteitenverlof niet weigeren.
Wat zijn de regels bij calamiteitenverlof
Werknemers mogen bij spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden calamiteitenverlof en ander kortdurend verlof (kortweg calamiteitenverlof) opnemen. Dat kan bij een overmachtsituatie waardoor je direct vrij moet nemen. Voorbeelden waarbij je calamiteitenverlof op kunt nemen zijn: een plotseling ziek geworden kind, een partner die moet bevallen of een probleem thuis, zoals een gesprongen waterleiding. Het zijn dus omstandigheden waarbij je direct vrij gesteld moet worden van werk, zodat je meteen kunt handelen. Als de situatie niet acuut is en je ook na je werk kunt handelen, dan kun je geen calamiteitenverlof opnemen.
Verder kun je er ook gebruik van maken als er sprake is van een wettelijke of door de overheid opgelegde verplichting en je die alleen kunt vervullen als je er vrij voor neemt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als je alleen onder werktijd kan stemmen (wat vrijwel nooit meer zo is).
Tot slot kun je calamiteitenverlof opnemen wanneer er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als je naar het ziekenhuis moet en het niet mogelijk is om een afspraak buiten werktijd te maken. Bij parttime medewerkers geldt dit dus meestal niet, die kunnen op hun vrije dag naar het ziekenhuis en mensen in verschoven diensten kunnen ook vaak buiten de werktijden om een afspraak maken.
Salaris tijdens calamiteitenverlof
Je moet als werknemer het calamiteitenverlof netjes melden bij de werkgever en deze betaalt het salaris gewoon door tijdens het verlof.
Afwijkende afspraken
Per cao of een bedrijfsregeling of via aparte afspraken met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden. Deze gaan dan boven de wettelijke regels.
De werkgever mag ook zelf afwijkende afspraken maken met medewerker, bijvoorbeeld dat de medewerker vakantie-uren opneemt. Hiermee moet de werknemer dan wel uitdrukkelijk akkoord gaan. Je ziet dit vaak als er meerdere keren een beroep gedaan wordt op calamiteitenverlof.
Aantonen noodzaak
Als werknemers moet je het calamiteitenverlof zo snel mogelijk bij de werkgever melden. Tevens moet je aangeven hoe lang je denkt dat het verlof gaat duren. Een werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof of kort verzuimverlof niet weigeren.
De werkgever mag achteraf wel vragen om aan te tonen dat het verlof echt noodzakelijk was.
Zo lang als nodig
Werknemers mogen calamiteitenverlof opnemen zo lang als ze nodig hebben voor het oplossen van het dringende privéprobleem. Voor calamiteitenverlof geldt dan ook geen maximum aantal uren per jaar.
Bijzonder verlof
Een huwelijk of verhuizing vallen bijvoorbeeld niet onder calamiteitenverlof. De wet zegt daarover niets. Dergelijke situaties vallen daarom onder bijzonder verlof of buitengewoon verlof. Hierover worden vaak per CAO of via het Personeelshandboek of arbeidsovereenkomst afspraken gemaakt.
Meer weten over calamiteitenverlof?
Bel dan gerust met
0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00, € 0,90 per minuut).