De valkuilen van de zzp’er

Ondernemen lijkt geweldig. En dat is het ook, in vele opzichten.

Het is wel erg belangrijk dat u de randvoorwaarden rondom uw ZZP-schap goed hebt geregeld. Als u de onderstaande vijf valkuilen vermijdt – wij vertellen u meteen ook hoe – kunt u zich focussen op geld verdienen.

 1. Reserveren voor de belastingen
  Zoals u weet is een bruto bedrag echt iets anders dan een netto bedrag. Sterker nog: als ZZP-er geldt twee keer. Ten eerste moet u 21% BTW in rekening brengen. Dus over elke € 100 omzet € 21. Aan het eind van elk kwartaal bent u al gauw een paar duizend euro omzetbelasting verschuldigd. Dat bedrag moet u dus wel opzij zetten. Aan het eind van het jaar (1e kwartaal nieuwe jaar) is er de aangifte inkomstenbelasting. Als uw winst hoger is dan € 15.000, dan gaat de teller lopen. We adviseren u circa 20 a 30 % van uw inkomsten opzij te zetten.
 2. Financieel vangnet
  Veel ZZP-ers zijn niet verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Of omdat men het te duur vindt, of omdat men vindt dat men toch nooit ziek is, etc. Dat zou u een paar jaar kúnnen volhouden (of dat verstandig is, is de vraag, u loopt wel risico). Als u voldoende verdient, is het echt wel verstandig om u te verzekeren. Een reservepotje aanleggen waarmee u een half jaar financieel kunt overbruggen is een minimum.
 3. Wanbetalers
  Klanten die niet of slecht betalen is oorzaak nummer één van faillissementen. Meestal heeft u als ZZP-er al zaken voorgefinancierd en het werk verricht. Als uw klant dan niet betaalt, dan heeft u een (financieel) probleem. Reserveer daartoe een potje, dat voorkomt dat u door uw financiële bodem zakt. Scherp debiteurenbeheer en goede, strikte afspraken met klanten kunnen veel ellende voorkomen. Stuur dus direct een betalingsherinnering zodra de betalingstermijn is verstreken. En bel ze na: ‘wanneer betaalt u?’
 4. Appeltje voor de dorst
  Pensioenopbouw is een heikel punt bij ZZP-ers. Toch is het verstandig om daar tijdig mee te beginnen.  De overheid heeft verschillende fiscaal vriendelijke vormen van pensioensparen in het leven geroepen: een koopsom of lijfrente, banksparen of de fiscale oudedagsreserve (for). Laat u informeren door een adviseur.
 5. Bedrijfsaansprakelijkheid
  Als ondernemer loopt u risico’s. Een privéverzekering dekt eventuele zakelijke schade niet. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een must als u ZZP-er bent. In een groot aantal gevallen is een rechtsbijstandsverzekering sterk aan te raden. Dit wel afhankelijk van de aard van uw bedrijfsvoering.

Bel dan 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00. € 0,90 per minuut).