De VAR verdwijnt, modelovereenkomst komt

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) is per 1 mei 2016 van de baan en vanaf dan moet er met modelovereenkomsten gewerkt gaan worden.

Werkgever (Opdrachtgevers) en ZZP-ers (opdrachtnemers) moeten vanaf 1 mei 2016 gaan werken met modelovereenkomsten die op de site van de Belastingdienst worden gepubliceerd. Deze verplichting heeft alles te maken met de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA).

In februari 2016 waren er pas 24 modelovereenkomsten gepubliceerd, waaronder enkele hele algemene en een aantal specifieke. Overigens geldt er een overgangsfase van VAR naar modelovereenkomst, tot mei 2017.

Opdrachtgevers die volgens zo’n modelovereenkomst (opgesteld door de Belastingdienst) werken, hoeven dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Let op! U mag niets aan de modelovereenkomst veranderen, anders heeft u vooraf geen zekerheid meer dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen !

Wilt u meer weten over de VAR, de modelovereenkomsten die de VAR gaan vervangen, de overgangsregeling of over Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA)? Of over het werken met ZZP-ers in het algemeen?

Bel dan 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00. € 0,90 per minuut).