De modelovereenkomst (i.p.v. de VAR)

De Modelovereenkomst is in plaats van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) gekomen en is nodig als een opdrachtgever met een ZZP’er werkt.

Werkgever (Opdrachtgevers) en ZZP-ers (opdrachtnemers) moeten sinds 1 mei 2016 met modelovereenkomsten werken, die bij voorkeur goedgekeurd zijn door de Belastingdienst. Deze verplichting heeft alles te maken met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Er zijn diverse modelovereenkomsten gepubliceerd op de website van de belastingdienst, waaronder enkele hele algemene en een aantal specifieke. .

Opdrachtgevers die volgens zo’n modelovereenkomst (liefst opgesteld door de Belastingdienst) werken, hoeven dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Geen zekerheid, zelfs niet met Modelovereenkomst

Let op! U mag niets aan de modelovereenkomst veranderen, anders heeft u vooraf geen zekerheid meer dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen ! Verder biedt de modelovereenkomst geen garantie dat de belastingdienst de constructie niet alsnog aanmerkt als ‘verkapt dienstverband’. U moet zich ook precies gedragen naar de inhoud van de modelovereenkomst.

Wilt u meer weten over de de modelovereenkomsten die de VAR of de  Wet DBA? Of over het werken met ZZP-ers in het algemeen?

Bel dan 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00. € 0,90 per minuut).

Overigens kunnen werkgevers / opdrachtgevers het beste contact opnemen met HR Adviesbureau Peoplez in Utrecht. Zij kunnen u er alles over vertellen en helpen met de juiste modelovereenkomst. Zie www.peoplez.nl of bel 030 208 1111.