Ontslag

Ontslag, wat ik doen? Dreigend ontslag? Collectief ontslag. Ontslag wegens slecht functioneren. Lees er hier alles over.

Ontslag is eigenlijk nooit leuk, wat de reden ook is. Indien er toch ontslag volgt of gaat volgen is het belangrijk om tijdens dat proces de emoties niet de overhand te laten krijgen. Dat geldt voor de werknemer én voor de werkgever. Indien beide partijen redelijk kunnen blijven leidt dat tot het beste (of minst slechte, zo je wilt) resultaat.

Ontslag en wat nu?
Ontslag moet altijd officieel geregeld worden, er moet iets op papier komen. Het is nl. altijd ingrijpend en het is verstandig om daar wel even de tijd voor te nemen. Stel als werkgever niet ‘zo maar iets even’ op en onderteken als werknemer niet direct een voorstel. Beide partijen moeten het even laten bezinken en dan op zakelijk wijze het ontslag met elkaar regelen.

Realiseer je dat een werknemer altijd een bedenktijd heeft, zelfs als hij of zij heeft aangegeven akkoord te gaan met het ontslagvoorstel.

Aan een (dreigend) ontslag kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Redenen kunnen zijn:

Per ontslagreden gelden andere regels. Klik op de ontslagreden die bij jou van toepassing is voor meer informatie. Staat de reden van jouw ontslag / jouw situatie er niet bij of wil je met een professional spreken over (dreigend) ontslag bel dan 0900 -0913 (maa-vrij tussen 09.00 en 21.00 / € 0,90 per minuut).

Wil je praten over jouw situatie? Alles Over Werk kan beide partijen adviseren, dus óók de werknemer. Bel één van onze adviseurs op 0900-0913 (0,90 p.m.)