Ontslag
Ontslag, ontslagen worden is eigenlijk nooit leuk, wat de reden ook is. Indien er toch ontslag volgt of gaat volgen is het belangrijk om tijdens dat proces de emoties niet de overhand te laten krijgen. Dat geldt voor de werknemer én voor de werkgever. Indien beide partijen redelijk kunnen blijven leidt dat tot het beste (of minst slechte, zo je wilt) resultaat.
Niet zo maar iets tekenen
Ontslag (ontslagen worden) moet altijd officieel geregeld worden, er moet iets op papier komen. Ontslag is zo ingrijpend dat het verstandig is daar wel even de tijd voor te nemen. Stel niet iets ‘even’ op en onderteken niet direct een voorstel. Beide partijen moeten het even laten bezinken en dan op zakelijk wijze het ontslag met elkaar regelen.
Ontslagredenen
Aan een (dreigend) ontslag, ontslagen worden kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Redenen kunnen zijn:
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Disfunctioneren (althans volgens de werkgever)
- Overeenkomst eindigt van rechtswege
- Bedrijfseconomische reden
- Verstoorde arbeidsrelatie
- Arbeidsongeschiktheid
- Ontslag op staande voet
- Werknemer neemt ontslag
Per reden van ontslag gelden andere regels. Klik op de reden die bij jou van toepassing is voor meer informatie. Staat de reden in jouw situatie er niet bij of wil je met een professional spreken over (dreigend) ontslag bel dan 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00 € 0,90 per minuut).