Tijdelijke arbeidsovereenkomst / contract bepaalde tijd

Als een werknemer en een werkgever afspreken dat de werknemer tijdelijk, voor een bepaalde tijd, voor werkgever gaat werken, dan noemt men dat een tijdelijke arbeidsovereenkomst of contract voor bepaalde tijd.

Zo’n contract voor bepaalde tijd / tijdelijke arbeidsovereenkomst is vaak een voorloper van een vast dienst verband (contract voor onbepaalde tijd). Een contract voor bepaalde tijd wil niet zeggen dat de baan tijdelijk is, meestal begint de werkgever met een contract voor bepaalde tijd, dus een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Dit is zeer gebruikelijk.

Eindigt van rechtswege

Een contract voor bepaalde tijd noemt men niet voor niets een tijdelijke arbeidsovereenkomst; deze eindigt automatisch van rechtswege, op de vastgelegde datum. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan ook zonder einddatum worden afgesproken, mits er dan een gebeurtenis wordt aangeduid die het einde van de overeenkomst markeert (bijv. het einde van een project).

Geen tussentijdse opzegging contract

Het contract voor bepaalde tijd kan niet tussentijds worden opgezegd, niet door werkgever, maar ook niet door de werknemer.

Hier zijn overigens wel wat uitzonderingen op.

Wilt u meer weten over de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd / tijdelijke arbeidscontract of de uitzonderingen?

Bel dan één van onze adviseurs: op telefoonnummer op 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00, € 0,90 per minuut).