Salarisindicatie

Welke salaris is redelijk, wat is een redelijke salarisindicatie?

Het bespreken van het salaris en het geven van een salarisindicatie is vaak een heikel punt waar mensen moeite mee hebben.
Hoe weet je nu dat jouw salaris marktconform is? Is je salarisindicatie niet te hoog, waardoor je potentiële werkgevers afschrikt? Is je salariseis niet te laag, want dan zou je jezelf wellicht tekort doen?

Wat bepaalt nu de juiste salarisindicatie?

Het salaris wordt door een aantal factoren bepaald. Ten eerste kent Nederland minimumlonen. Een werkgever mag je nooit minder dan het minimumloon uitbetalen.
Verder houden de meeste organisaties zich aan de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO). Daarin staat per functie aangegeven wat de loonschalen zijn.  Zoek uit bij welke CAO de organisatie waar je gaat solliciteren aangesloten is.

De loonschalen houden met een aantal zaken rekening. Om het salaris in de loonschalen te bepalen is je leeftijd een criterium. Nederland is één van de weinige landen die jeugdschalen kent. Iemand van 18 jaar verdient in eenzelfde functie minder dan iemand van 23 jaar.

salarisindicatie

Verder is je werkervaring belangrijk, dit telt zwaar mee bij het bepalen van de salarishoogte. Hoe meer werkervaring, hoe hoger de loonschaal en dus de salarisindicatie.
Sommige organisaties houden strikt vast aan de loonschalen in de CAO en is er nauwelijks onderhandelingsruimte. Andere organisaties zijn wat flexibeler en houden ook rekening met de salarisindicatie die jij opgeeft.

Tot slot blijft ook onderhandelen over salaris een kwestie van vraag & aanbod. Als er veel goede kandidaten zijn, zal het salaris een issue zijn en wellicht doorslaggevend. Zorg er in dat geval voor dat de salarisindicatie die je opgeeft niet te hoog is.

Hoe krik ik mijn salaris op?

Wat is een goed salaris?

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Meer weten over salarisindicatie of over je eigen salaris? Bel 0900 – 0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur)