Wordt het uitbetalen van vakantiedagen zwaarder belast dan gewoon inkomen? Ja en nee.

Hou ik netto minder over van uitbetaalde vakantiedagen ? Ja en nee

Over je gewone, maandelijkse salaris betaal je wellicht 25 tot 30 procent belasting (afhankelijk van de hoogte van je salaris, hoe meer je verdient, hoe meer hoger het belastingpercentage). Waarom betaal je over vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen dan zoveel meer?

uitbetaalde vakantiedagen

Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen. Daarom lijkt het alsof je uitbetaalde vakantiedagen en vakantiegeld zwaarder belast worden. Dit effect is zelfs groter, omdat de belastingtarieven die de Belastingdienst communiceert, feitelijk hoger zijn dan dat de tabellen van de Belastingdienst doen vermoeden. Het effectieve belastingtarief vanaf een inkomen van circa € 20.000 bedraagt minimaal 49% voor werknemers, terwijl op de belastingtabel 40,85% wordt vermeld…..

Belasting en loonbelasting blijven lastige onderwerpen. Hoe het bij jou zit, is lastig te bepalen zonder meer informatie. Wil je dus weten hoe het bij jou zit? Bel dan met één van onze HR specialisten: 0900 – 0913 (0,90 p.m.)