Sollicitatiebrief

Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is nog niet eenvoudig. De eerste tip die we geven is: schrijf géén standaard sollicitatiebrief en gebruik niet dezelfde brief bij elke sollicitatie. Dat voelt de lezer van de brief en dus ben je niet onderscheidend. Voorkom in je sollicitatiebrief standaard zinnen als: “Naar aanleiding van vacature op Nationale Vacaturebank….”

Voordat je met de sollicitatiebrief begint moet je je eerst goed inlezen in de organisatie en de functie. Meestal kan dat via de website van de organisatie en ook kun je veel informatie achterhalen door te googelen. Probeer iets van die informatie te gebruiken in de sollicitatiebrief. Daarnaast moet je de functie-eisen heel goed doorlezen. Schrijf ze even voor jezelf op.

Verwijs in de brief naar de functie-eisen en geef aan waarom jij de geschikte kandidaat bent. Speel in op de behoefte van de organisatie. Geef in de brief aan waarom je juist op deze vacature solliciteert en wat je de organisatie te bieden hebt (welk voordeel heeft de organisatie als ze jou aannemen?). Sluit de brief af met de mededeling dat je heel graag persoonlijk komt kennis maken om de recruiter te overtuigen.

Overige tips sollicitatiebrief

  • Bel van tevoren de organisatie, win informatie in en gebruik deze informatie in je brief en noem de collega die je gesproken hebt.
  • Hou het kort, maar wel krachtig.
  • Vermijd woorden als ‘zou’, ‘eventueel’ en ‘hoop’, kom daadkrachtig en zelfverzekerd over !
  • Zorg dat de aanhef en adressering foutloos is, inclusief de voorletters van de contactpersoon (en geslacht; je bent al afgewezen als je ‘Geachte heer’ schrijft, terwijl de contactpersoon een vrouw is…).
  • Noem alleen je sterke punten en alleen die punten die van belang zijn voor de functie.

Als je vanuit een voorbeeld sollicitatiebrief werkt (en dat is prima), schrijf ze dan niet over! Deze voorbeeld sollicitatiebrieven zijn alleen bedoeld ter inspiratie. Kijk ook op motivatiebrief.

Wil je meer hulp bij het opstellen van je sollicitatiebrief? Bel onze sollicitatie-experts, ze helpen je graag!
Bel 0900 – 0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00, € 0,90 per minuut)