Salarisindicatie

Het bespreken van het salaris is vaak een lastige kwestie. Wat is een marktconforme salarisindicatie?
Hoe weet u nu of het salaris dat u de werknemer wilt bieden marktconform is? Is het geboden salaris niet te hoog, waardoor u wellicht te veel betaalt? Is het salaris niet te laag, want in dat geval krijgt u wellicht niet de juiste medewerker?

Wat bepaalt nu de juiste salarisindicatie?
Het salaris wordt door een aantal factoren bepaald. Ten eerste kent Nederland minimumlonen. Een werkgever mag nooit minder dan het minimumloon uitbetalen.
Verder houden de meeste organisaties zich aan de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO). Daarin staat per functie aangegeven wat de loonschalen zijn en wat een passend salaris is. Indien u niet aangesloten bent bij een CAO, dan zou u toch een CAO kunnen volgen die gebruikelijk is in uw branche.

De loonschalen houden met een aantal zaken rekening. Om de salarisindicatie in de loonschalen te bepalen is leeftijd een criterium. Nederland is één van de weinige landen die jeugdschalen kent. Iemand van 18 jaar verdient in eenzelfde functie een lager salaris dan iemand van 23 jaar.

Verder is werkervaring belangrijk, dit telt zwaar mee bij het bepalen van de salarisindicatie. Hoe meer werkervaring een medewerker heeft, hoe hoger de bijbehorende loonschaal en dus het salaris.
Sommige organisaties houden strikt vast aan de loonschalen in de CAO en is er nauwelijks onderhandelingsruimte. Daar kunt u voor kiezen. U kunt ook overwegen flexibeler te zijn en de werknemer onderhandelingsruimte bieden op het gebied van arbeidsvoorwaarden en dus ook salaris. Het is aan te raden om niet te veel onderling verschil tussen uw werknemers te maken (medewerkers in een vergelijkbare functie met vergelijkbare ervaring zouden ongeveer hetzelfde salaris moeten verdienen).

Tot slot blijft ook onderhandelen over salaris een kwestie van vraag & aanbod. Als er weinig goede kandidaten zijn, is uw onderhandelingspositie minder sterk.

Wilt u meer weten over het onderwerp salarisindicatie, salaris of over beloning of arbeidsvoorwaarden in het algemeen? Bel onze beloningsexperts 0900-0913 (ma-vrij tussen 09.00 en 21.00, € 0,90 per minuut)