Beoordelingsgesprekken

Hoe voer ik goede beoordelingsgesprekken?

Het voeren van een beoordelingsgesprek is nog best lastig. Over het algemeen vinden beoordelingsgesprekken plaats in het najaar (vaak in december zelfs) en wordt daarbij het functioneren van een werknemer besproken en beoordeeld. Tijdens een beoordelingsgesprek is vooral de werkgever aan het woord, de werknemer wordt beoordeeld. Bij een functioneringsgesprek is er meer sprake van een tweegesprek, waarbij er een gelijkwaardig gesprek is tussen werkgever en werknemer.

Hoe kun je, als werkgever, een beoordelingsgesprek goed voorbereiden?

  • Verzamel informatie over het functioneren van de werknemer
  • Verdiep je in de beoordelingscriteria, waar gaat de werknemer op beoordeeld worden?
  • Vul een beoordelingsformulier in, dat helpt om lijn in het gesprek te houden, komt ten goede aan de objectiviteit en een beoordelingsgesprek moet altijd vastgelegd worden
  • Bereid het gesprek goed voor, zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan
  • Licht de werknemer ruim van tevoren in over het beoordelingsgesprek (wanneer, wat is het doel, waar wordt de werknemer op beoordeeld, etc.)

Tijdens het beoordelingsgesprek is het belangrijk dat je duidelijk bent, een oordeel uitspreekt, de werknemer de kans geeft om te reageren en dat je de gemaakte afspraken goed vastlegt (incl. tijdspad).

Als je inhoudelijk wilt sparren over hoe je een beoordelingsgesprek goed kunt doen, bel dan met 0900 – 0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur).

Onze experts weten er meer van!