Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding (ook wel: non-concurrentiebeding) is een bepaling in een arbeidscontract waarbij een partij zich verplicht de andere partij geen concurrentie aan te doen, niet in loondienst en niet als ZZP-er of zelfstandige. Een concurrentiebeding komt vaak voor bij het verkopen van een bedrijf en in arbeidscontracten van werknemers.

De reden voor zo’n beding is dat het niet eerlijk tegenover een werkgever zou zijn wanneer een ex-werknemer de kennis en contacten die hij daar heeft opgedaan gaat gebruiken om tegen zijn oude werkgever te concurreren. Bij een overname van het bedrijf geldt hetzelfde: het zou oneerlijk zijn wanneer het overnemende bedrijf veel geld betaalt voor een onderneming waarna de verkoper een nieuwe concurrerende onderneming start.

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?

Voor een geldig beding in een arbeidsovereenkomst is vereist:

  • Een schriftelijke afspraak tussen werkgever en werknemer
  • Meerderjarigheid van de werknemer

In het concurrentiebeding wordt meestal een omschrijving van de verboden werkzaamheden opgenomen, evenals een afspraak over de regio, de duur en de te betalen boete bij overtreding van het beding. Het concurrentiebeding of de boete kunnen door de kantonrechter geheel of gedeeltelijk teniet worden gedaan of gematigd (belangenafweging).

Geen beding vastgelegd, toch geldig?

In principe is een werknemer vrij om bij iedere andere werkgever in dienst te treden en zelfs om zijn oude werkgever te beconcurreren als er geen concurrentiebeding is afgesproken en vastgelegd. In sommige gevallen is er echter wel sprake van onrechtmatige concurrentie en kan de rechter de werknemer verbieden om concurrerende activiteiten te ontplooien.

LET OP: Per 1 januari 2015 mag u geen concurrentiebeding meer opnemen in tijdelijke contracten. Zie geen concurrentiebeding bij tijdelijk contract.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden en beperkingen van het concurrentiebeding, wat er wel en wat er niet mag?

Bel direct met één van onze HR Professionals en stel uw vragen aan hen (en krijg direct antwoord): 0900 – 0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur).