Juiste salarisindicatie

Het bespreken van het salaris is vaak een lastige kwestie. Wat is een juiste salarisindicatie?

Hoe weet u nu of het salaris dat u de werknemer wilt bieden marktconform is? Is het geboden salaris niet te hoog, waardoor  u wellicht te veel betaalt? Is het salaris niet te laag, want in dat geval krijgt u wellicht niet de juiste medewerker? Wat bepaalt nu de juiste salarisindicatie?

Het salaris wordt door een aantal factoren bepaald. Ten eerste kent Nederland minimumlonen. Als werkgever mag je werknemers nooit minder dan het minimumloon uitbetalen.

Verder biedt de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO) houvast. Daarin staat per functie aangegeven wat de loonschalen zijn.  Indien u niet aangesloten bent bij een CAO, dan zou u toch een CAO kunnen volgen die gebruikelijk is in uw branche. Die keuze is aan u.

De loonschalen houden met een aantal zaken rekening. Leeftijd is een criterium. Nederland is één van de weinige landen die jeugdschalen kent. Iemand van 18 jaar verdient in eenzelfde functie minder dan iemand van 23 jaar en heeft dus een andere salarisindicatie.

Verder telt werkervaring mee bij het bepalen van de salarisindicatie. Hoe meer jaren werkervaring een medewerker heeft, hoe hoger de bijbehorende loonschaal en dus het salaris. Dat is ook logisch: een ervaren medewerker heeft meestal meer te bieden dan iemand met weinig of geen ervaring én levert dan vaak ook meer op (en mag dus meer kosten).

Sommige organisaties houden strikt vast aan de loonschalen in de CAO en is er nauwelijks onderhandelingsruimte.  Daar kunt u voor kiezen. Dat biedt in ieder geval duidelijkheid naar iedereen. U kunt ook overwegen flexibeler te zijn en de werknemer onderhandelingsruimte bieden. Het is aan te raden om niet te veel onderling verschil tussen uw werknemers te maken.

Tot slot blijft ook onderhandelen over salaris een kwestie van vraag & aanbod. Als er weinig goede kandidaten zijn, is uw onderhandelingspositie minder sterk.
Wilt u meer weten over het onderwerp salarisindicatie of over beloning of arbeidsvoorwaarden in het algemeen?

Bel onze beloningsexperts  0900 – 0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur), zij weten meer over de juiste salarisindicatie.