Proeftijd bij contracten

Per 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om een proeftijd af te spreken voor arbeidsovereenkomsten / contracten van 6 maanden of korter. Dat is een consequentie van de Wet Werk en Zekerheid.
Het is dan dus des te belangrijker dat u direct de juiste persoon aanneemt en niet 6 maanden aan iemand vastzit, waarvan u al na 2 weken af had gewild.

Wat moet u doen als u dit risico van geen proeftijd niet wilt lopen?

  • Als u geen langere arbeidsovereenkomst / contract wilt afsluiten, maar toch ook niet het risico wilt lopen dat u aan de verkeerde medewerker vastzit, zijn er grofweg 3 opties.
  • U geeft een contract dat net ietsje langer duurt dan 6 maanden (bijvoorbeeld 6 maanden en een week) -> dan is een proeftijd van 1 maand wel toegestaan
  • U geeft een kort contract van bijvoorbeeld 6 weken of 2 maanden. Deze periode wordt dan een soort proeftijd en als het van beide kanten bevalt kunt u alsnog een langere arbeidsovereenkomst afsluiten
  • U laat de werknemer via een uitzendbureau of payrolbureau werken. Dan is er de mogelijkheid om binnen 26 weken (6 maanden) op zeer korte termijn afscheid te nemen van een medewerker die niet bevalt.

Wilt u weten wat voor uw organisatie en in uw situatie de alternatieven zijn?

Bel dan 0900 – 0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur).

Onze experts weten er meer van!