Ontslag

Ontslag is eigenlijk nooit leuk, voor niemand en wat de reden ook is. Indien u toch in de positie komt dat u wellicht voor één of meerdere mensen ontslag moet (gaan) aanvragen,  is het belangrijk om tijdens dat proces de emoties niet de overhand te laten krijgen. Dat geldt overigens ook voor de werknemer. Wanneer beide partijen in staat zijn redelijk te blijven, dan leidt dat tot het beste (of minst slechte, zo u wilt) resultaat.

Ontslag moet altijd officieel geregeld worden, er moet iets vastgelegd komen. Ontslag is iets zó ingrijpends dat het verstandig is daar wel even de tijd voor te nemen. Waakt u er voor niet té snel iets op papier te zetten om van iemand af te zijn. Beide partijen moeten het even laten bezinken en dan op zakelijk wijze het ontslag met elkaar regelen. Bij goed werkgeverschap hoort ook dat u de werknemer de kans geeft er een redelijke termijn rustig over na te denken. Als u de medewerker overvalt en u laat hem of haar direct iets tekenen, dan kan de werknemer daar later, zonder probleem, op terugkomen.

ontslag

Aan een (dreigend) ontslag kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Redenen kunnen zijn:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Disfunctioneren (althans volgens de werkgever)
  • Overeenkomst eindigt van rechtswege
  • Bedrijfseconomische reden
  • Verstoorde arbeidsrelatie
  • Ontslag op staande voet
  • Werknemer neemt ontslag

Per reden gelden andere regels. Klik op de reden die bij uw organisatie van toepassing is voor meer informatie. Staat de betreffende reden er niet bij of wilt u met een professional spreken over (dreigend) ontslag, de ontslagprocedures en te nemen stappen,  belt u dan 0900-0913 (€ 0,90 per minuut).

Of u nu werknemer of werkgever bent, onze adviseurs aan de telefoon kunnen u helpen. Dus aarzel niet en bel ons nu (of later) op 0900-0913 (0,90 p.m.)