Ontslagvergoeding wanneer en hoogte
Bij een ontslagvergoeding denken werknemers soms dat ze bij ontslag, een groot bedrag gaan meekrijgen, een gouden handdruk. Een vette ontslagvergoeding is echter al jaren niet meer zo gebruikelijk als 1 of 2 decennia geleden.
Een ontslagvergoeding is eigenlijk gewoon een schadevergoeding voor de werknemer. Deze wordt meestal overeengekomen in een vaststellingsovereenkomst of door de kantonrechter bepaald.
De kantonrechtersformule is een richtlijn die door kantonrechters gehanteerd wordt. Deze dient als basis voor de berekening van de ontslagvergoeding (totdat de Wet Werk en Zekerheid in werking treedt) en deze kent een aantal variabelen:
Bruto maandsalaris X aantal dienstjaren X correctiefactor
Deze correctiefactor wordt bepaald door de kantonrechter en is afhankelijk van de vraag of de schuld meer bij de werkgever ligt (hoge factor) of meer bij de werknemer (lage factor). Indien de kantonrechter vindt dat het ontslag vooral de werknemer is te verwijten, dan kan er zelfs een correctiefactor van 0 worden bepaald. In dat geval ontvangt de werknemer helemaal geen ontslagvergoeding.
Voorbeeld van een berekening van een ontslagvergoeding:
Bruto maandsalaris is € 3250,-, aantal dienstjaren is 12, correctiefactor (volgens de kantonrechter) is 0,50. De vergoeding is dan € 19.500,-.
LET OP: Per 1 juli 2015 geldt de Wet Werk en Zekerheid en is de ontslagvergoeding vervallen!!
Kijk voor meer informatie over deze transitievergoeding op de pagina transitievergoeding.
Wilt u meer weten over het onderwerp ontslagvergoeding of over hoe je dat berekent óf over de transitievergoeding?
Belt u dan 0900-0913 (0,90 p.m., ma-vrij 09.00 – 21.00 uur).